۱۳ مطلب در مرداد ۱۳۹۶ ثبت شده است

مراحل داشت زعفران 1_آبیاری زعفران:

مراحل داشت زعفران 1_آبیاری زعفران:

آبیاری زعفران

مرحله داشت زعفران

پیاز زعفران 7 تا 10 سال در مزرعه باقی می ماند و احتیاج به کاشت مجدد ندارد، بنابراین پس از گذشت 7 سال از کاشت مزرعه زعفران، پیازها به زمین جدید منتقل می شود، بدیهی است در جا به جایی و کاشت مجدد پیاز باید توجه داشت زمینی را برای مزرعه جدید انتخاب نمود که حداقل 7 تا 10 سال در آن زعفران کشت نشده باشد. مراقبت های معمول و جاری در مزارع زعفران به شرح زیر انجام می گیرد.

آبیاری زعفران

آبیاری

زعفران گیاهی است که به لحاظ آبیاری، برای مناطق خشک و نیمه خشک که با کمبود آب مواجه می باشند بسیار مطلوب است، زیرا بنه های زعفران از نیمه اردیبهشت که بارندگی های بهاره قطع می شود یک خواب با دوره 5 ماهه را طی کرده و نیاز به آبیاری ندارند. اما خارج از این محدوده، زعفران باید مانند هر محصول دیگری آبیاری شود. بسته به وضعیت آب و هوایی آبیاری از اواسط مهر تا دهه اول آبان ماه شروع می شود. اما اگر هوا گرم تر باشد زمان شروع آبیاری دیرتر و هرگاه سرما زودرس باشد در اوایل مهر مزرعه زعفران آبیاری می شود.

از آن جایی که در واقع رشد زعفران با آبیاری مزرعه آغاز شده و اولین مرحله رشد، شروع گلدهی است، در مناطقی که سطح زیر کشت زیاد و کمبود کارگر وجود دارد برای اینکه برداشت زعفران با مشکل مواجه نشود آبیاری بین قطعات و با فواصل چند روز تقسیم می شود تا گلدهی مزرعه در اوج خود با یکدیگر همزمان نشود، بنابراین اولین آبیاری در زعفران زمانی انجام می شود که سطح مزرعه خالی از گیاه است. با انجام آبیاری اول ابتدا گل ها و سپس برگ ها در سطح مزرعه آشکار می شوند. زارعین معمولاٌ به چهار آبیاری اکتفا می کنند که عبارتند از:

آبیاری زعفران

الف) آبیاری اول یا بسارآب: پس از اینکه با یک شخم سطحی، سطح مزرعه کاملاً خراش داده شد و کودها با خاک مخلوط شد در مهر ماه و حداکثر تا اوایل آبان ماه اولین آب به مزرعه داده می شود. تاریخ این آبیاری بسیار مهم می باشد و اگر به موقع انجام شود ابتدا گل ها از خاک خارج می شوند و بعد رشد سبزینه ای شروع می شود. در غیر این صورت اگر رشد سبزینه و گل با هم صورت گیرد چیدن گل را با مشکل مواجه می کند.

ب) آبیاری دوم یا زائیج آب: پس از برداشت گل و ظاهر شدن برگ ها صورت می گیرد. این آبیاری حدود یک ماه پس از آبیاری اول انجام می شود.

ج) آبیاری سوم یا کولش آب: آبی است که بعد از وجین و پخش کود به زمین داده می شود.

د) آب آخر یا زرد آب: آبی است که در پایان فصل رویش (اردیبهشت ماه) داده می شود.

۱ نظر موافقین ۳ مخالفین ۰
کاشت زعفران در گلدان

کاشت زعفران در گلدان

ابتدا یک گلدان مناسب جهت کشت انتخاب کنید. سعی کنید گلدان نسبتا بزرگی باشد. از وجود زه کش در کف آن اطمینان حاصل نمایید یا تعدادی حفره در ته آن ایجاد کنید.

کاشت زعفران در گلدان

می توانید از خاک باغچه به همراه مقداری کود پوسیده دامی یا ورمی کمپوست جهت پر کردن گلدان استفاده کنید. پیازها را به فاصله 10 تا 15 سانتی متر در گلدانه گذاشته و حداقل 10 سانتی متر روی آن خاک بریزید.

کاشت زعفران در گلدان

 بهترین زمان کاشت پیاز زعفران اواخر خرداد می باشد ولی تا اواخر مهرماه هم می توانید آنرا بکارید. اگر در خرداد پیاز زعفران را کاشتید از آب دادن آن تا مهرماه خودداری کنید (به علت عدم فعالیت گیاه پیازها فاسد می شوند). در مهرماه پیازها را آبیاری کنید تا آب از کف گلدان خارج شود. گلدان را در محلی آفتابگیر قرار دهید. با گرم شدن هوا در بهار سال آینده پیازها شروع به رشد کرده و در اردیبهشت گلهای آن به خوبی نمایان می شوند.

کاشت زعفران در گلدان

۶ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰
تراکم کاشت پیاز زعفران در سطح

تراکم کاشت پیاز زعفران در سطح

تراکم پیاز در واحد سطح ، بستگی به نوع و روش کشت و همچنین اندازه بُنه متغیر بوده و بر اساس اطلاعات موجود ، بین 6 تا 12 تن در هکتار متغیر است.

 گروهی از محققان و کشاورزان پیشرو ، به منظور بررسی تاثیر تراکم بُنه یا فواصل کاشت بر عملکرد زعفران ، تحقیقی به مدت 5 سال زراعی انجام داده و نتیجه گرفتند که : 

با افزایش تراکم کاشت، عملکرد زعفران بطور معنی داری افزایش می یابد و تراکم حداقل 100 پیاز در هر متر مربع توصیه شده است.

بهترین نوع روش کشت ، کاشت ردیفی با فاصله طولی 5 سانتی متر بین هر پیاز (دانه تسبیحی) و فاصله بین ردیف ها 10 تا 15 سانتی متر گزارش شده است. براساس پژوهش محققان و کشاورزان رکورد دار، بهتر است برای کاشت مجدد، از پیاز های بالای 8 گرم استفاده کنید. زیرا پیازهای بالای 8 گرم در همان سال اول، از گل دهی مطلوبی برخوردار هستند.

نتیجه گیری :

بطور کلی رعایت موارد ذیل اصلی ترین عامل شکست رکورد زعفران در واحد سطح می باشد. 

آماده سازی زمین قبل از کاشت: چهل تا هشتاد تن کود دامی فراوری شده (پوسیده) با توجه به بافت خاک و آنالیز اولیه + 200 کیلو گرم کود فسفات آمونیوم + 200 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار، به ترکیب اولیه خاک مزرعه اضافه گردد؛

انتخاب پیاز مناسب جهت کاشت:توصیه می شود حتما از پیازهایی با وزن بیش از 8 گرم استفاده شود، چراکه از درصد گل آوری بالاتری برخوردار هستند.

زمان و نحوه جمع آوری پیاز در مزرعه: توصیه می شود پیاز ها را بصورت خشکه کَن در خردادماه (مصادف با پایان دوره رشد برگی زعفران)، از مزرعه اصلی تهیه شود.

تاریخ کشت پیاز زعفران: توصیه می شود بطور تقریبی در خرداد ماه نسبت به کشت مجدد پیاز اقدام گردد؛

آماده سازی اولیه پیازها جهت کشت بهتر است پیازها قبل از کاشت، با سموم قارچ کُش و کنه کُش بطور کامل ضد عفونی شوند؛

روش کاشت پیاز زعفران در مزرعه جدید:

  توصیه می شود پیازها بصورت دانه تسبیحی با فاصله طولی 5 سانتی متر از یکدیگر و سر پیازها رو به بالا ، کنار هم قرار گرفته و فاصله هر ردیف با ردیف مجاور ، 15 سانتی متر باشد. ( کشت مکانیزه )

تراکم پیاز زعفران جهت کشت: توصیه می شود پیاز زعفران را تا حد امکان با حداکثر تراکم (10 تا 12 تن در هکتار)، کشت شود. (دوره برداشت 4 تا 5 ساله)

با رعایت همین نکات ساده به همراه محلول پاشی و استفاده از کود فرآوری شده بصورت فصلی، می توان رکورد تولید زعفران را در واحد سطح شکست.

۱ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰
کاشت زعفران در منزل

کاشت زعفران در منزل

ابتدا مقداری پیاز زعفران را تهیه میکنیم,بعد با قارچ کش ها و کنه کش هایی که در قسمتهای قبل توضیح دادیم  ضدعفونی کنید, بعد چند گلدان های سفالی یا پلاستیکی,و یا باکس هایی که میتوانید به صورت زیر در بیارید,را برای بستر کاشت آماده میکنیم 

کاشت زعفران

توجه داشته باشید که باکس ها و گلدانهایی که انتخاب میشوند باید سوراخ هایی برای زهکشی داشته باشند.و در کف باکس ها سنگریزه بریزید تا زهکشی به خوبی انجام شود. 

بعد از کاشت ( اواخر اردیبهشت تا اواسط مهرماه) نیازی به آبیاری ندارد تا اواخر مهر ماه که آبیاری رو انجام میدهیم.

کاشت زعفران

و در آبانماه به محض رسیدن دمای محیط به کمتر از ۱۷درجه گلهای زعفران از خاک بیرون می آیند

کاشت زعفران

کاشت زعفران

نکته مهم :در طول تابستان آبیاری نکنید,چون باعث آلودگی پیاز ها به قارچ وبیماری میشود

زمان رشد آن پاییز و زمستان واوایل بهار است.

خانواده ها در مناطق نیمه گرمسیر میتوانند درشهرها وروستا در باغچه یا در گلدانهای سفالی دراطراف حیاط و یا در گلدانهای سفالی درسطح پشت بام و تراس یا بالکن رو باز به طریقه ذکرشده نسبت به کاشت اقدام نمایند.

این ایده یا بهتر بگویم تجربه،میتوان گفت از نظر کار افرینی میتواند مفید واقع شود ودرآمدزا باشد و مورد مصرف خانواده نیز قرار بگیرد.

روش علمی کاشت زعفران:

گلدانی را انتخاب کنید که منفذی برای خروج آبهای اضافه داشته باشد، کف گلدان سنگریزه بریزید و بقیه حجم گلدان را خاک سبک اضافه کنید، چند پیاز زعفران را در کنار یکدیگر بکارید و گلدان را به محل کم نور و خنک منتقل کنید.

وقتی جوانه‏ ها رشد کردند، گلدان را به قسمت دیگری از خانه که نور کافی داشته و گرم باشد منتقل کنید.

از آن به بعد بتدریج گیاهانی که کاشته‏اید رشد می‏کنند هر قدر نور و گرما بیشتر باشد سرعت رشد جوانه‏ها بیشتر خواهد بود.

نحوه آبیاری زعفران:

به آب زیاد احتیاج ندارد. در فاصله دو آبیاری خاک را خشک نگهدارید.

بعد از پایان عمر برگهایش، آبیاری را قطع کنید.

خاک مورد نیاز زعفران:

خاکبرگ، ماسه و خاک باغچه را با هم مخلوط کنید، در این ترکیب بهتر است از ماسه بیشتری استفاده شود.

کود مورد نیاز زعفران:

موقعی که عمر گلهای زعفران به پایان رسید هر هفته با کودهای تقویتی آن را تقویت کنید، زمانی که برگهایش خشک شد دیگر به آن کود ندهید.

روش های تکثیر گیاه زعفران:

هر چند سال یک بار پیازها را از خاک خارج نموده و با جدا نمودن و کاشت مجدد پیازچه‏ ها تکثیرش کنید.

مراقبتهای لازم گیاه زعفران:

نور :آفتابدوست است و دوستدار نور کامل می‏باشد.

گرما:دوستدار گرمای متوسط است، گرما به باز شدن شکوفه‏ هایش کمک می‏کند

۲ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰
خاک مناسب کاشت زعفران:

خاک مناسب کاشت زعفران:

خاک مناسب

زعفران گیاهی است که برخلاف محدود شدن زراعت آن به نقاط خاصی از جهان، در بسیاری از خاک های زراعی موجود قابلیت تولید دارد. با توجه به این که بنه زعفران مدت نسبتاً زیادی 5 - 7 سال در زمین باقی می ماند، خاک زمین باید ترکیبی از شن و رس باشد تا بنه بتواند در این مدت علاوه بر تأمین مواد غذایی، در مقابل شرایط خاص منطقه ای نیز مقاومت نماید.

خاک مزرعه زعفران بهتر است دارای ساختمان متوسط با نفوذپذیری خوب باشد. این گیاه به مواد غذایی فراوان احتیاج ندارد، لذا خاک های بسیار حاصل خیز به علت افزایش رشد سبزینه ای برای کشت زعفران مناسب نیست. البته در صورتی که علاوه بر گل، علوفه زعفران نیز برداشت گردد، به ازای برداشت هر تن علوفه 10/2 کیلوگرم نیتروژن، 3/2 کیلوگرم پتاسیم از خاک خارج خواهد شد.

این گیاه در خاک های لومی، سیلیسی، رسی، آهن دار و گچی با pH بین 8 - 7 رشد خوبی دارد. چون در خاک های حاوی کلسیم مواد آلی خوب تجزیه می گردند، چنین خاک هایی برای زعفران توصیه گردیده اند. زعفران عناصر غذایی فراوانی از خاک برداشت نمی کند.

۰ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰
شرایط نگهداری پیاز زعفران:

شرایط نگهداری پیاز زعفران:

پس از برداشت پیاز زعفـران، انجـام عملیـات مقـدماتی زیـر تـا قبـل از بسته بندی ضروری است:

1. مواد زاید (پوشش های اضافی اطراف پیازهـا و کلوخه های خاک چسبیده به پیاز)، پیازهای صـدمه دیـده، لهیـده و خـراب شـده را بایـد از پیازهای سالم جدا کرد.

2. از آنجایی که سرعت تنفس، تعرق و خصوصیات محـصولات ریـز و درشت با هم متفاوت است، باید قبل از بسته بندی از یکدیگر جدا شده و محصول یک دست در بسته قرار گیرد.

3. برای جلوگیری از هر گونه آلودگی قـارچی، می توان پیازهـا را بـا سموم قارچ کش مانند مانکوزب ضدعفونی کرد.

4. سـپس بـه منظـور نگهـداری، بایـد پیازهـای زعفـران (حداکثر 5 کیلوگرم) را در بسته های گونی کنفی و یا کارتن بسته بندی کرد.

5. نگهداری پیازهای زعفران در بسته های توری و پلاستیکی توصـیه نمی شود زیـرا باعـث افـزایش درصـد کـاهش وزن، افـزایش ضـایعات و پوسیدگی پیازها می شود، در نتیجه عملکرد گلدهی کاهش می یابد. در تصاویر زیر بسته بندی پیازها با استفاده از کارتن و گونی کنفی نشان داده شده است.

پیاز زعفران

پیاز زعفران

در تصویر زیر نگهداری پیازهای زعفران به صورت فله ای در انبار نشان داده شده است.

پیاز زعفران

شرایط نگهداری پیازهای زعفران

مناسب ترین دما بـرای نگهـداری پیازهـای زعفـران بـسته بنـدی شـده در بسته های گونی کنفی و یـا کـارتن، دمـای 20 تـا 25 درجـه سـانتی گـراد (دمای محیط) و رطوبت نسبی 48 تا 52 درصد می باشد، بنابراین می توان از انبارهای خشک، دارای تهویـه مناسـب و بـدون سیـستم برودتـی نیـز استفاده کرد.

نگهــداری پیازهای زعفران در دمای پایین تر از محیط توصیه نمی شود زیرا موجب آغاز رشد فیزیولوژی گیاه در انبـار می شود. ایـن امر موجب آسیب رسیدن به پیاز و کاهش قدرت آن در زمان کاشت در مزرعه می شود و کاهش عملکرد (گلدهی) را به دنبال خواهد داشت.

حداکثر زمان نگهداری پیاز زعفران با حفظ کیفیت در شرایط دمـایی و رطوبتی ذکر شده، یک ماه است بنابراین نگهداری پیازهای زعفران در انبار بیشتر از یک ماه توصیه نمی شود.

نتیجه گیری:

توصیه می شود در مناطق مختلف استان خراسان رضوی، پیاز زعفران را هنگام خـواب (از اوایـل خردادمـاه تـا اواسـط مهرمـاه) بـا اسـتفاده از گاوآهن برگردان دار تـک خـیش و بـه صـورت خـشک کنـی، از زمـین خارج کرد.

به منظور افزایش عملکرد و کاهش ضایعات پیازهای زعفران توصـیه می شود تا دوره انبارداری پیازهـا تـا حـد ممکـن کـاهش یابد و پس از برداشت و درجه بندی پیازهـای زعفـران، بـدون وقفـه در مزرعـه جدیـد کاشته شوند.

در صورت نیاز به نگهداری پیازهای زعفران (حداکثر یـک مـاه) بـر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، بهتر اسـت پیازهـا در شـرایط رطوبت پایین خاک (بـدون آبیـاری) برداشـت شـده و در بـسته هـایی از جنس الیاف کنفی (گونی) و یا کارتن بسته بندی شده و در دمای محـیط (انبار سرپوشیده و بدون سیستم برودتی) نگهداری شوند

۳ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰
ضدعفونی پیاز زعفران قبل از کاشت:

ضدعفونی پیاز زعفران قبل از کاشت:

ضدعفونی پیاز زعفران قبل از کاشت :

باتوجه به الودگی درصدزیادی از مزارع به کنه وقارچ ودرنتیجه،واردشدن پیازهای الوده به بازار به نظرمیرسد اقدامات لازم جهت پیشگیریوکنترل افات ضروری باشد که به نکاتی اشاره میکنیم

قدم اول عدم استفاده ازکودهای دامی استریل نشده(فراوری نشده)هست

کودهای دامی هرقدرهم پوسیده باشن بازهم بسترمناسبی برای رشد وطغیان قارچ ها هستند.... پس حتما قبل ازمصرف کودهای دامی را فراوری واستریل کنید

گام مهم بعدی،ضدعفونی کردن پیازها قبل ازکاشت با محلولهای قارچ وکنه کش میباشد..  

ساده ترین روش برای اینکار به شرح ذیل میباشد...

ابتدا پیازهارا تمیز و نقره ای کنید

سپس چندتا بشکه اماده کنید و داخل بشکه هاراتا80درصد ظرفیت آب بریزین

و سموم قارچ وکنه کش را باتوجه به حجم اب داخل ان اضافه کنید(در رعایت دوزمصرف دقت شود)ومحلول آب و سم را خوب هم بزنید...

پیازهای تمیزشده وعاری از خاک را داخل کیسه بریزین و سرکیسه را با طناب ببندین و بزارین اهسته داخل بشکه...

و زمان را محاسبه کنید پس از زمان لازم

(که بسته به دوز و نوع سم متفاوته و ازفروشنده بپرسین دوز و زمان رو حتما)

کیسه پیاز را بیرون بکشین و سریع پیازهارا خارج کنید و پهن کنید.

  روی سطح تمیز وعاری از خاک (مثلا بستر ماسه بادی,یا سطح سیمانی و...)

 بهمین راحتی پیازهای زعفران شما ضدعفونی میشود....

    قارچ کش ها و کنه کش های پیاز زعفران :

کنه کش پروپارژیت آبیک,امایت و قارچ کش مانکوزب ,زینب

۱ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰
فروش پیاز زعفران

فروش پیاز زعفران

فروش ویژه پیاز ززعفران از اواسط اردیبهشت تا پایان مهرماه 

برای خرید با ما تماس بگیرید

۰۹۱۵۶۰۳۴۳۴۵مهندس بیدل

پیاز زعفران

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
کاشت زعفران _تاریخ کاشت زعفران

کاشت زعفران _تاریخ کاشت زعفران

کاشت زعفران ؛تاریخ کاشت پیاز زعفران :

۱_پیاز زعفران را از موقع خزان برگ های بوته، یعنی از اوایل_خرداد تا اواسط مهر ماه بر اساس اقلیم خاص هر منطقه ، می توان کشت نمود. !!!

۲_در مناطق زعفران خیز ایران ، غالبا در ماه های خرداد و شهریور کشت زعفران صورت می گیرد. 

۳_دوران کاشت پیاز در مناطق مختلف با توجه به شروع دوران خشکیدگی بوته متغیر است، اما بهترین زمان کشت بُنه زعفران بنا به پژوهش محققان و کشاورزان رکورد دار, اوایل خرداد یعنی همزمان با شروع دوره خواب حقیقی پیاز و خشک شدن کامل برگ های آن می باشد.

۴_بهتر است از کشت پیاز زعفران در اواخر تیر و اوایل شهریور ماه (شروع دوران خواب ظاهری پیاز) خودداری نمود، زیرا در این موقع هوا و زمین بسیار گرم است و با توجه به مصادف شدن با دوران زایش (تمایز گل ها) پیاز های مادری ، بیم آن می رود که رطوبت پیاز ها موقع جابجایی از بین رفته و به آنها شوک وارد شود. 

 جابجایی پیاز در این زمان (تیر و مرداد)، سبب ایجاد شوک فیزیولوژیکی به پیاز شده و عملکرد زعفران در سال اول بشدت کاهش می یابد.

نتیجه گیری :

از مجموع تحقیقات انجام شده، با توجه به فیزیولوژی رشد و نمو، مراحل تکوین و تمایز اندام ها در پیاز زعفران که مصادف با دوره استراحت پیازها (اواسط اردیبهشت تا اواسط تیرماه) است، مشخص گردیده که : بهترین زمان انتقال و کشت پیاز زعفران در محل جدید ، در خرداد ماه می باشد.

 لذا همانطور که در بخش های قبلی ذکر گردید، کاشت پیاز در خرداد ماه سبب جلو افتادن دوره رویشی زعفران حداقل به مدت 6 ماه (نیم سال) زراعی می گردد.

رعایت همین نکات ساده سبب افزایش چشمگیر عملکرد در واحد سطح ، در سال اول کشت خوکاشت زعفران اهد گردید.

۰ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰